3 proste przystawki na imprezę- przepisy
Nie masz czasu, a niebawem przyjdą goście? Przygotowałam 3 proste przepisy na przystawki imprezowe. Banalnie łatwe, proste składniki.
Na tę przystawkę daję Ci gwarancję! Szybko znikające rollsy i pasta na cieście francuskim. Łatwo przyjdzie i jeszcze łatwiej pójdzie.
Rollsy z tortilli
W opcji na szybko możesz kupić gotową tortillę w sklepie. Gdy masz 20 minut więcej, zamiast niej możesz usmażyć na dużej patelni naleśniki- też będzie pysznie. Czego będziesz potrzebować? Kilku składników i 10 minut!
Składniki:
- Tortilla
- Serek kanapkowy lub Philadelphia
- Ogórek, rzodkiewka lub papryka (może być wszystko na raz)
- Szynka lub łosoś
- opcjonalnie szczypiorek, kiełki i co tylko zapragniesz
Placki tortilli (lub naleśnika) posmaruj serkiem, ułóż szynkę, kiełki (ja dałam kiełki cebuli i brokuła- są bardziej wyraziste), posiekaną rzodkiewkę, ogórka i paprykę pokrojone w długie słupki i zawiń. Krój pod skosem. Gotowe! Możesz zamiast serka i reszty składników użyć pasty z ryby, jajek czy jakiejkolwiek sobie zapragniesz. Nie wiem na czym polega fenomen tych rollsów, ale one pierwsze znikają ze stołu.
Trójkąciki z pastą
Możesz bawić się w inne kształty, wyciąć okręgi i w nich kieliszkiem „wyżłobić” miejsce na pastę (po upieczeniu będziesz mieć mini miseczki). Ale jeśli nie chce Ci się- spokojnie. Mam opcję minimalistyczną.
Mam dwie propozycje. Opcję turbo szybką i trochę mniej.
Składniki na trójkąciki:
- ciasto francuskie
- roztrzepane jajo
- sezam opcjonalnie
Z jednego ciasta wykroisz ok 30 trójkącików. Łatwiej się rozwinie i ładniej upiecze jak wyciągniesz z lodówki trochę wcześniej. Posmaruj je jajkiem, możesz posypać sezamem. Piecz tak jak Ci sugerują na opakowaniu. Mi starczyło 12 minut w 200 stopniach.
Składniki na pastę:
- porcja ryby wędzonej lub w oleju (u mnie tuńczyk)
- drugie tyle twarogu
- ogórek kiszony
- cebula (u mnie 1/2 czerwonej- lubię ogień)
- koperek
- opcjonalnie kapary
- dla dekoracji natka lub kiełki ( u mnie kiełki cebuli)
Składniki kroisz, siekasz- im drobniej tym lepiej, mieszasz, doprawiasz solą i pieprzem. Uważaj z solą, ogórek w sam sobie już jest mocno słony. Jeśli pasta nie jest gładka, dla smarowności dodaj odrobinę śmietany.
Chcesz mniej kalorii? Użyj chudego twarogu, tuńczyka w sosie własnym lub ryby wędzonej i chudego jogurtu.
Składniki gdy Ci się nic nie chce:
- serek kanapkowy lub philadelphia
- łosoś wędzony
- coś zielonego dla dekoracji (u mnie roszponka)
Cokolwiek nałożysz będzie pysznie! Kiełki, świeże zioła pięknie dekorują i smakują. Nakładaj łyżeczką i zostaw trochę miejsca by gość miał za co złapać.
Pieczywo czosnkowe z serem
Przepis na chleb z ciągnącym się serem można znaleźć na wielu stronach i blogach. Ktoś kto na to wpadł wiele lat temu zasłużył na medal! Mało pracy, pyszny efekt końcowy.
Składniki:
- Pieczywo pszenne- chleb lub bagietka
- Masło
- Czosnek
- Ser żółty (u mnie cheddar i jakiś z dna lodówki)
- Pietruszka (ja dodałam również tymianek)
Pieczywo natnij wzdłuż i poprzek, głęboko, ale uważaj by „kratka” nie była zbyt drobna. Rozpuść masło z czosnkiem, dopraw. Zetrzyj ser (lub kup w wiórkach leniuszku) i w uzyskane przestrzenie włóż ser i dodaj masło czosnkowe, ja dodałam jeszcze tymianek.
Zawiń pieczywo folią aluminiową i w temperaturze 180 stopni piecz ok 15-20 minut. Po tym czasie rozchyl folię i daj mu jeszcze 10 minut w piecu by pieczywo zrobiło się chrupkie.
Nie siedź w kuchni podczas imprezy. Pieczywo pokrój i zawiń z serem i masłem wcześniej. Gdy przyjdą goście włóż tylko do pieca. Na koniec posyp pietruszką.